Pressuhalli eli työtila on nyt ollut pari viikkoa valmiina, loman jälkeen sinne lisätään valaistus, säteilylämmittimiä ja sähköpisteitä. On aika aloittaa harjoitustöiden tarkempi suunnittelu, suuntaviivat näihin pohdittiin ensimmäisellä kouluviikolla oppimisen palaute -tunneilla.
Projektiharjoituksiksi valittiin:
-autotallinoven ylitys muuraamalla (kolme vaihtoehtoista ratkaisua),
-kattoristikoiden valmistus ja testaaminen (3 vaihtoehtoista ristikkoa),
-teräsbetonipalkkien teko ja testaus (normaaliraudoitettu, aliraudoitettu ja jälkijännitetty) ja -ulkoseinäelementtien suunnittelu, rakentaminen ja testaaminen olosuhdekaapissa.
Työryhmiä on yhteensä yhdeksän, ja työskentely ryhmissä tapahtuu ryhmän jäsenten toimesta, muista ryhmistä voi vierailla toisissa työpisteissä ja tehdä myös muunlaisia töitä.
Työskentely pohjautuu PBL- malliin. Eli kahdeksan ensimmäistä tuntia töitä ideoidaan ja suunnitellaan yhdessä. Luonnosten pohjalta ryhmät päättävät itse ratkaisutapansa, ja ideointiin osallistuu myös opettajat. Ryhmien ideoinnin tuloksena tässä vaiheessa on mietityt ratkaisut, tarvittava materiaaliluettelo (katkaisuluettelo tms.) ja CAD-piirustukset töistä. Tavoitteena ei ole ymmärtää ja osata tarkkoja speksejä töistä, vaan oppia työtapaa, materiaalitietoutta, rakennetietoutta, tekemisen meiningin oppimista, määrälaskentaa, suunnittelemisen perusteita ja kokonaisen työn hahmottamista ja niin edelleen. Tavoite on se, että joululomaan mennessä työt on tehty, ja työselostukset ovat valmiit. Ja myös, että projektin kulkua, ongelmia, pulmia, asioita joita on opittu tai tulee oppia puidaan oppimispäiväkirjassa, varsin monella onkin blogi siihen käyttöön.
Töiden testaaminen
Osa töistä ehditään testate ohutlevykeskuksessa, ja osa testataan kevättalvella. Vaihtoehtoiset tiilipalkit koekuormitetaan tasaisella kuormalla murtumapisteeseen, kuten teräsbetonipalkit ja kattoristikot. Seinäelementit testataan olosuhdekaapissa eli mahdolllisimman normaaleissa käyttöolosuhteissa. Voimme säädellä lämpimän puolen lämpötilaa ja kosteutta, painesuhdetta rakenteen ylitse eli seinäelementtien eri puolilla ja kylmän puolen lämpötilaa ja tarvittaessa kosteutta.
Seinäelementit anturoidaan lämpötila- ja kosteusantureilla. Lisäksi elementtien pintoihin tehdään "tarkistusluukkuja", eli pääsemme testauksen aikana tutkimaan, mitä elementtien sisällä näyttäisi tapahtuvan. Tavoitteena on myös tutkia, saammeko osassa seinäelementtien kevyimmistä eristeista elementin sisäisen konvektion mitatuksi (eristetilan ilma alkaa kiertämään). Luultavasti myöskin asennamme jonkinlaisen mahdollista elementin läpi virtaavan kosteuden tutkimista selventävän astian tällaiseen tarkistuspisteeseen eli tuulensuojan reikään. Kylmälle puolelle.
Tarkemmin näistä töistä infoa tulee opiskelijoiden oppimispäiväkirjoihin (blogit). Uskon, että sieltä tulee erityisen hyvää blogitekstiä ja kuvia, opiskelijat tuntuvat erittäin motivoituneilta ja asiasta kiinnostuneilta. Kysyin aamulla projektin mielekkyyttä ja onko tällainen opiskelu mielekästä, palaute ryhmältä oli erittäin eritäin positiivinen. Jäi sellainen tuntu, että ei tähän oikeastaan ole vaihtoehtoja.
Kirjallinen ja kuvallinen osuus
Videoita ja kaikkea muuta mahdollista voi myös käyttää.
Blogit: Aamulla pohdittiin sitä, että tosi kiva on lukea tällaista ajatuksen virtaa päivän kulusta, ja se kuuluu tämän tyyppiseen toimintaan. Tyyliin Kaisan ja Jussin kanssa leikattiin peltiä ja piirreltiin, sitten Jaska vei meiltä kynän ja homma tyssäsi tältä päivältä. Mutta, yritetään kehittyä samalla kirjoittajina ja analysoijina, ongelmien ratkojina. Blogit kaipaa myös näkyvää pohdintaa esimerkiksi kattoristikon naulauksista, miksi naulataan, minne pain ja minkälaisia rasituksia luultavasti on, miten rakenteet tulee käyttäytymään, kuinka nauloille ja liitoksille käy? Toisaalta jossain kohtaa tätäkin asiaa voisi testata pienellä liitoskappaleella, jo ennen ristikon naulaamista. Taustoitan tässä oppimisen ja ajattelun näkyväksi tekemistä.
Työselostus:
Lyhyesti, päätimme yhdessä:
Kukin tekee oman "laboratoriotyöselostuksen". Työselostus sisältää seuraavia kohtia:
1. Lähtötiedot, mikä on homman nimi, mitä haluaa testata (esim. purueristeinen yleisesti käytössä oleva seinä, tuplarunkoseinä jne.. Miksi ryhmä on juuri tästä on kiinnostunut?
2. Materiaalilaskelmat, piirustukset ja muut suunnitelmat
3. Työvälineet, menetelmät ja työturvallisuus
4. Materiaaliominaisuudet ja laatumääritykset
5. Työn teon ohje (työnsuoritus)
6. Testaaminen, mitä tapahtui, miksi?
7. Johtopäätökset työstä ja tuloksista
Ja sokerina pohjalla, pohdintaa käytetystä oppimismenetelmästä, ruusut, risut ja miten kehittäisin.